Tuesday, January 18, 2011

Resipi Puding Roti


Assalamualaikum. 
Hari ni sy nak berkongsi resepi yg sy tahu. puding ni jarang skali bole kita jumpa kat kedai2. selalunya dihidangkan di hotel2. Boleh cuba2 buat. Rasanya memang best. Agak mudah disediakan. kalu sapa2 nak kurang manis, leh la kurangkan gula. mentega tu tak pakai pun takpa. roti tu, leh pakai apa jenis roti pun takpa. Selamat mencuba.

Bahan-bahan :

:
300 gm roti sandwic putih
100 gm mentega
800 gm susu segar
100 gm gula
5 biji telur

Sos Vanila :
200 gm susu segar
50 gm gula
1 biji kuning telur
1 sudu teh tepung jagung
1 sudu teh esen vanila

Cara Membuatnya :
1. Sapukan mentega pada satu lapisan roti. Buat hingga habis.
2. Susun dan potong 4 bahagian. Susunkan setiap keping dalam acuan bulat atau empat segi bersaiz 9 inci.
3. Pukul gula dan telur hingga sebati (bukan kembang). Tuangkan susu segar dan kacau sebati.
4. Tuangkan adunan ini kedalam roti yang telah disusun tadi. Biarkan roti meresap cairan itu selama 15 minit.
5. Bakar dalam ketuhar bersuhu 170 darjah celcius selama 40 minit hingga bewarna perang.
6. Setelah masak, sejukkan.
7. Untuk membuat sosnya, didihkan susu segar .
8. Masukkan kuning telur yang telah digaul bersama gula dan tepung jagung.
9. Masukkan esen vanila dan kacau hingga adunan mendidih dan agak pekat. Angkat dan sejukkan.
10. HIdangkan puding roti bersama sosnya.

No comments:

Post a Comment